IdentificacióFesta major 2013 i la Selvatana PDF Imprimeix Correu electrònic

festa major dedicada al centenari de la Selvatana

 

Sens dubte la Festa Major de Cassà de la Selva d’enguany es recordarà com la festa del centenari de la cobla-orquestra La Selvatana, ja que una bona part dels actes giraven entorn d’aquesta efemèride.

 

 

El pregó de festa

El pregó institucional va ser una glosa sobre la història de la cobla-orquestra La Selvatana. Robert Roqué, informador sardanista, creu de Sant Jordi per la seva trajectòria a favor de la nostra dansa, gran coneixedor de la sardana i especialista en la trajectòria de la formació cassanenca, va ser el pregoner d’enguany. És bo de recordar que en Roqué ja, en motiu del 75è aniversari de la Selvatana, havia publicat un llibre on recollia curosament la història de la cobla. Amb aquesta base, va fer una presentació minuciosa dels moments més importants que ha viscut la cobla al llarg d’aquests 100 anys que ara celebrem. En aquest repàs, vam poder sentir noms dels seus components, des dels fundadors de  La Selvatana fins els elements que avui en dia conformen aquesta formació. És de remarcar que entre els fundadors hi havia dos integrants molt joves de només 15 i 16 anys, que juntament amb els seus companys estaven convençuts del projecte “La Selvatana” cosa que s’ha demostrat amb aquest aniversari.

 

l'informador sardanista Robert Roqué, al costat del batlle de Cassà, Enric Bagué,
fent el pregó de la Festa de Cassà, que va ser en clau Selvatana


El sr. Roqué va fer també un repàs dels millors instrumentistes que han passat per la formació. Músics de cobla que es van fer i s’estan fent un nom dins del món de la sardana amb el seu virtuosisme, intèrprets que ja són part de la història en majúscules de la sardana.

Va ser agradable de sentir, també, com els components de la cobla en els diversos moments de la seva història s’havien instal·lat a la nostra vila i havien esdevingut cassanencs de fet. També volem fer nostres les paraules del ponent que agraïa a tots els músics de La Selvatana tot el que havien aportat al poble, i a les seves dones i altres familiars, que havien sabut entendre la rellevància de la seva aportació.

Va ser, doncs, un repàs qualitatiu i quantitatiu de 100 anys d’història dels fet cultural que ha estat la Selvatana per al nostre poble, la qual cosa ens omple d’orgull a tots els cassanencs i cassanenques que ens la sentim nostra.

 

exposició commemorativa

A l’edifici modernista de can Trinxeria hi havia l’exposició del centenari. Allà s’hi podia observar tota una sèrie d’objectes relacionats amb aquesta formació cassanenca, des dels instruments dels seus intèrprets més representatius fins a particel·les, fulletons de propaganda, guardons assolits – entre ells la Creu de Sant Jordi – discos editats... Tot això acompanyat d’un audiovisual i d’un ampli ventall de fotos de la Selvatana de totes les èpoques.

 

Expo Selvatana: Diversos detalls de l’exposició commemorativa


Amb motiu de l’exposició es va publicar un llibret amb els detalls de la cobla-orquestra.

 

la  38a. NIT DELS MÚSICS, amb la Selvatana com a protagonista

Cent-vint-27 instrumentistes varen fer pinya amb la cobla Selvatana, adherint-se així al centenari. En tindreu més informació si cliqueu aquí.

 

Cassà es vesteix de música

El dimarts era el dia destinat a fer la història de la cobla amb la part musical, tot i que la pluja ho va deslluir, ja que s’havia de fer en diversos indrets del poble i la majoria dels actes es varen concentrar a la sala Galà i a l’església.Tota la part musical va anar a cura de la mateixa Selvatana.

Al matí hi va haver la interpretació de tres sardanes i un vall vermut a la plaça Verdaguer, lloc on vivia en Pere Mercader, un dels fundadors de la cobla. Evidentment, les sardanes eren seves més una d’en Pere Camps.

 

 

Després d’un dinar de festa major a can Quirze, un hostal que és tot un referent a Cassà, es va començar el recorregut històric dels diferents components a través de les seves sardanes. Hi varen desfilar: Josep Coll, Delfí Suñer, Pere Arpa, Josep Mir, Robert Vilallonga, Modest Puig... i un llarg etcètera.

Entremig, un moment nostàlgic en un concert del grup Calidae, en el qual militen alguns excomponents de la Selvatana, que es va fer a la Llar dels Jubilats de Cassà amb músics de diferents estils i èpoques.

 

 

Més tard hi va haver un moment per l’orquestra. Aquí, l’actual cantant Noèlia Mora va compartir una sèrie de boleros amb en Jordi Garanger, un dels mítics vocalistes.

 

 

També es va parlar dels components de la formació que fan la feina que no es veu: xofers, tècnics de so i muntadors.

El colofó final va ser a l’església, on va tenir lloc un emotiu concert en el qual la cobla va alternar amb les tres formacions corals de Cassà: la infantil l’Esclop, la Bell Ressò i els Tutti veus.

 

Les corals de Cassà varen fer pinya amb la Selvatana en un emocionant acte

 

La peça final, la sardana “La Nit d’Argent”, tocada per la Selvatana i cantada ensems per tots els cantaires, va ser un colofó amb una alta càrrega emotiva que va fer posar la pell de gallina a més d’un.

Sortint de l’església el ball de rams va posar punt i final a la jornada.

 

El Ball de Rams en formació de cobla va cloure els actes

 

Encara quedava una ballada de sardanes a la plaça de la Coma, en la qual s’havien d’interpretar les més significatives de la història de la cobla. Entre d’altres, “El parc de la Guineu”, “l’amic Homar” i “Al·legoria”. Aquest darrer apartat el mal temps no el va deixar fer. Un altre dia serà.

Sens dubte va ser un gran dia que a Cassà es recordarà durant molt de temps.

 

les sardanes i la serenata

Tot el que hem anat explicant es va afegir als actes ja tradicionals en els quals, des de temps immemorials, la cobla cassanenca hi aporta la part musical, com són les sardanes a la plaça, el ball de gegants i cap-grossos i la serenata, tradicional concert de festa major en formació d’orquestra, que aquest any va tenir el caire d’estrena amb el nom del “Concert del Centenari”, en el qual una vegada més els instrumentistes varen oferir una mostra del seu bon fer i del seu mestratge.

 

a sobre i a sota, les sardanes del diumenge

____________________________

a sobre i a sota, les sardanes del dilluns

____________________________

la Principal de Cassà, durant l'audició que va compartir el dilluns amb la Selvatana

____________________________

la Serenata va ser el concert típic de la Festa Major

 Darrera actualització de diumenge, 23 de juny de 2013 17:38
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.