IdentificacióHistòria de les primeres colles PDF Imprimeix Correu electrònic

Història de les primeres colles

colla Primavera

En sabem poca cosa, només que va ser fundada per en Joaquim Teixidor a l’any 1943 i que va participar en diversos concursos que es feien a la vila i altres poblacions els anys 40 i que va guanyar a Cassà els anys 44, 45 i 46

colla Primavera

Els balladors foren :
Lola Albertí, Ramon Bota (+), Alfons Cañigueral (+), VicenC Cañigueral , Teresa Cebrià (+), Lola Coll, Mª Gràcia Navarra (+), Pepita Nogué (+), Montserrat Serra (+), Francesc Rabasedas , Jordi Riera , i Joaquim Teixidor (+)

 

colla Rebrolls de Primavera

La colla nasqué el 18 de juliol de l’any 1944 i estigué 5 temporades en plena activitat.

Rebrolls de Primavera


Vegem què en diu la crònica d'aquest primer dia

"Cassà de la Selva, 18 de Juliol del 1944"
En el dia de la data ballà per primera vegada la nostra Colla Sardanista, Rebrolls de Primavera, prenent part en el Concurs celebrat a la vila d'on n'és filla, formada per quatre parelles:
Miralles - Salvador Vilallonga - Barnés Valentí – Miralles Salvador - Coll
Obtingué el 3r premi de 125 ptes.
La sardana revessa original del compositor cassanenc Pere Mercader i Terrades no fou treta ni totalment ni parcial per cap de les vuit colles participants (Primavera, de Cassà, Riallera, de Girona, Rebrolls de Primavera, de Cassà, Amunt i Crits; de Girona; Flors de Maig de Girona, Forts i Ferms de Salt, Contrapunt, de Palau Sacosta i Minyons Dansaires, de Salt). La sardana de lluïment va ésser Bell Penedès d'en Saderra i la de germanor, la nostra sardana que s'estrenava, Joiosa Primavera, d'en Teíxidor. La cobla actuant fou la Selvatana de Cassà de la Selva.

Quadern de notes de la colla Rebrolls de Primavera, des dels seus inicis


Per no fer-ho massa llarg, resumirem una mica les cròniques fent-ne els següents apartats:

 • Dansaires: Havien actuat almenys una vegada: Nois: Miralles, Vilallonga, Valentí, Duch, Salvador, Xifró, Torras, Rabassedas*, Heras i Cunillera. Noies: Salvador, Coll, Alsina, Miralles, Barnés, Cebrià*, Teixidó, Carme Costa , Albertí* i Vicenta Gruart .
 • Llocs d'actuació: Cassà, Salt, Sant Feliu, Santa Coloma, Palau Sacosta, Girona (en diversos llocs), Sarrià, Barcelona, s'Agaró, Quart, Caldes de Malavella, la Bisbal (en alguna d'aquests llocs, hi assistiren cada any).
 • DesplaCaments: Els que es podia, es feien amb tren, ja sia el "carrilet", ja el de Barcelona. De cotxes, utilitzaven els de la “Cassanense"; més tard Mateu Oliveras o el Fiat d'en Peret Font. Ah, i a Quart s'hi anava amb bicicleta.
 • Uniformes: Havien emprat bàsicament dos uniformes: a l’inicial, les noies portaven vestit blanc i faixa blava; els nois, camisa blanca. i pantalons i faixa blaus. A finals de temporada, concretament a Santa Coloma, el canviaren pel de "pagesos". Més endavant, tornaren al mateix amb què havien comenCat, canviant els nois el color dels pantalons (blancs) i portant les noies flors a la cintura i a l’escot.
 • Premis: Quasi sempre eren en metàl·lic. La colla guanyà, en els concursos dels quals tenim referència, un total de 1.403 ptes, que sortien a una mitjana de 66'80 ptes per concurs. Déu n'hi do!
 • Anècdotes i altres circumstàncies: Destacarem l’estrena del banderí, el 18 de juliol del 46 i la de la mascota (dues parelles petites), a la mateixa data del 47. Les anècdotes giren forCa al voltant de les sardanes revesses; des de les colles que ja sabien el tiratge abans de comenCar, fins una vegada a Santa Coloma que no la van poder ballar. L'única lligada que l’havien treta plenament, el president del Jurat els estafà dos compassos a la darrera tirada de llargs. D’aquesta manera la tirada no anava igual que les altres i no la va treure ningú.

 

colla Infantina

No tenim gaires informacions de la colla Infantina ni tampoc cap fotografia. De totes maneres, va tenir una vida força efímera. Se sap que va néixer els anys 40 (any 45 ?), que era filial de Primavera i que el primer any se’n deien Flors de Primavera; que la que la portava era la Pilar Sans i que va guanyar als concursos de Cassà d’aquella època en tres ocasions. A més de la Pilar Sans sabem que hi havia ballat la Paquita Sans, l’Albert Heras...

 

colla Dansaires cassanencs

Dansaires cassanencs

 • Any 1951*
  • A finals de primavera neix la colla sardanista Dansaires Cassanencs. N’és capdanser Albert Heras.
 • Any 1952*
  • la Colla Dansaires Cassanencs han actuat a Caldes (5ens), Sta Coloma, Cassà (premi de Consolació). Volen anar a s'Agaró, la Bisbal, Caldes i Girona... Acaben de quedar tercers a Palamós. El seu objectiu és classificar-se a s'Agaró.
 • Anys següents
  • la Colla va continuar actuant en diversos concursos. A una mica més de mitjans dels 50 (56 ó 57 ?) va desaparèixer

Dansaires cassanencs

 • Balladors: Montserrat Abulí, Carme Artigas, Josep Barnés, Rosa Baus, Lola Boadas, Jaume Cañigueral, Rosa Costa, Lola Escapa, Joan Gelabert, Albert Heras (capdanser), Rafel Julià, Joana Pagès, Montserrat Pagès, ? Pascual (+), Annita Pascual, Quimeta Pascual, Annita Planas, Cèsar Planas, ? Reixach (+), Manel Riera, Jaume Roser, Paquita Sans, Pilar Sans, Joan Solà (+). TOTAL : 24

Tret de Llumiguia


Darrera actualització de dijous, 27 d'agost de 2015 10:41
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.